Kedy zmeniť investičnú stratégiu?

Norbert Nepela

Jedna z najnáročnejších vecí na investovaní je držať si svoju stratégiu aj v prípade, keď sa jej nedarí. Keď prerábaš peniaze. Ak všetko ostatné okolo tiež peniaze prerába, je to ešte ako-tak stráviteľné. Lenže najťažšie je držať si svoju prerábajúcu stratégiu v prípade, že iné stratégie zarábajú. Vtedy musí každý normálny človek uvažovať o zmene stratégie. Alebo...?

V prvom rade treba povedať, že držať sa stratovej stratégie za každú cenu je nerozumné. V druhom rade však treba tiež povedať, že „naháňanie“ aktuálne ziskových stratégií a časté zmeny portfólia historicky a štatisticky vedú k ešte horším investičným výsledkom. Takže, ako zistíš, či Tvoja stratégia dáva zmysel?

Každá investičná stratégia má obdobia, kedy sa jej darí lepšie a kedy horšie. Neexistuje stratégia, ktorá vždy len zarába. Aj páni Fama a French vo svojej štúdii faktorových investícií zistili, že z krátkodobého pohľadu majú tieto vyššiu pravdepodobnosť „podlezenia“ širokého indexu. Keď však chceš overiť, či je to ešte stále OK, alebo Tvoj výber stratégie nebol najlepší, máš v závislosti od typu portfólia tieto možnosti:

1. Ak vlastníš portfólio indexových ETF

Pre zobrazenie celého článku je potrebná bezplatná registrácia. Ak nie ste zaregistrovaní, zaregistrujte sa zdarma TU. Ak už máte účet, prihláste sa prosím.


Podobné články

Ako vybrať dobrý podielový fond

Norbert Nepela

Čítať článok

Valuácia „Papučovým“ spôsobom

Norbert Nepela

Čítať článok
Všetky články