Pohyb úrokových sadzieb – dopady pre Papučového investora

Norbert Nepela

V uplynulom týždni ako Európska centrálna banka (ECB), tak aj americký FED oznámili svoje rozhodnutia ohľadne úrokových sadzieb. ECB základnú refinančnú sadzbu znížila na 0%, FED ponechal sadzbu (zatiaľ) na nezmenenej úrovni 0,2-0,5%. Tým v podstate dali najavo, že krízu ešte nepovažujú za zažehnanú (aj keď američania sú k tomu bližšie - viď plán zdvihnúť sadzby v priebehu roka) a týmto krokom (a ECB aj prostredníctvom tzv. kvantitatívneho uvoľňovania - t.j. nákupu dlhopisov za novovytlačené peniaze) sa snažia podporiť hospodársky rast.

Ako však výška úrokových sadzieb vplýva na investora?

Výška úrokových sadzieb nepriamo vplýva na akciové trhy tým, že ovplyvňuje cenu ( a tým aj množstvo) peňazí, ktoré si firmy požičiavajú od bánk na vlastný rozvoj. Vyššie úrokové sadzby teda spôsobujú predpoklad nižšieho rastu ekonomiky a podporujú skôr šetrenie a naopak, nižšie úrokové sadzby podporujú rast a míňanie.

Akciové trhy na zmeny sadzieb reagujú značne náladovo. Zvýšenie úrokových sadzieb v podstate hovorí, že "ekonomike sa darí dobre", a toto máva pozitívny vplyv na cenu akcií. Na strane druhej, pri vyšších úrokových sadzbách spoločnosti budú mať drahšie peniaze, ktoré si budú požičiavať, a tiež spotrebitelia budú menej míňať, čo môže negatívne ovplyvniť schopnosť spoločnosti expandovať a rásť. Pri poklesoch úrokových sadzieb to platí zasa opačne.

Z pohľadu investora ovplyvňujú úrokové sadzby 2 základné parametre investičného rozhodovania:

  1. Potenciál rastu ekonomiky/odvetvia/spoločnosti
  2. Valuáciu

Ako som už spomínal, potenciál rastu sa odvíja od schopnosti spoločnosti svoj rast financovať. V prípade vyšších úrokov je táto schopnosť horšia ako pri nižších sadzbách. Preto je potrebné pri analýze zvažovať zdroje financovania rastu analyzovanej spoločnosti - financuje svoj rozvoj z úverov alebo z vlastných zdrojov? Investor by mal sledovať tiež vývoj tzv. "interest coverage ratio", ktoré hovorí o tom, koľkokrát spoločnosť zarobí na splátky úrokov. Pri náraste úrokov je treba byť zvlášť opatrný pri spoločnostiach s vysokou mierou zadlženosti.

Čo sa týka valuácie, tak jedným zo základných elementov je tzv. "diskontná sadzba", t.j. nami očakávaný výnos z investície. Táto by mala byť funkciou bezrizikovaj sadzby a rizikovej "prémie", kde riziková prémia je miera dodatočného výnosu, ktorý z akcií požadujeme ako odplatu za podstúpené riziko. Pri predpoklade konštantnej výšky rizikovej prémie bude v prostredí vyšších úrokových sadzieb diskontná sadzba vyššia ako v prostredí nižších úrokov, a teda naša valuácia konkrétnej spoločnosti bude nižšia. Inými slovami: V prostredí vyšších úrokov budeme za akcie rovnakej spoločnosti ochotní zaplatiť menej ako v prostredí nižšších úrokov.

V prípade významnejšej zmeny úrokových sadzieb je preto potrebné opakovane spočítať "valuáciu".


Podobné články

Trhy klesajú, čo mám robiť?

Norbert Nepela

Čítať článok

Do čoho investovať – prehľad

Norbert Nepela

Čítať článok

Ako vybrať (dobrú) investíciu

Norbert Nepela

Čítať článok

Koľko investovať?

Norbert Nepela

Čítať článok

Trhy klesajú, čo mám robiť?

Norbert Nepela

Čítať článok

Cookie Policy (US)

Norbert Nepela

Čítať článok